Shell laat schoorsteen roken in Irak

2
avatar

13-07-2011 | 14:44 uur
Pieter H. Smit | Voormalig blogger Onafhankelijk

De rook uit sommige Irakese schoorstenen zal binnenkort wat schoner zijn. Shell gaat namelijk in Basra, Zuid-Irak, gas winnen dat in plaats van olie gebruikt gaat worden voor de opwek van elektriciteit. De overeenkomst die gesloten is met Basra Gas Company kan volgens Shell zeer gunstige gevolgen hebben voor de economie van Irak, zo valt te lezen in diverse media.

Dat zou inderdaad kunnen. De geschiedenis leert echter dat de kans groot is dat de opbrengsten uit olie- en gasvoorraden juist niet ten goede komen aan het land van herkomst. Integendeel, de opbrengsten werken vaak averechts voor economieën die drijven op grondstofinkomsten.

Corruptie

In landen als Irak, met zwakke democratische instituties en een slecht ontwikkelde economie, is de kans groot dat de olie- en gasgelden in handen vallen van corrupte bestuurders. Ook bestaat de kans dat door de snelle toename van inkomsten, de concurrentiepositie van andere producten uit het land verslechtert. Gevolgen respectievelijk bekend onder de namen ‘Resource Curse’ en ‘Dutch Disease’.

Enfin, dit zal Shell bekend zijn, gezien de ervaringen in Nigeria sinds de jaren vijftig. En laten we wel zijn, Shell is niet op aarde gezet om instabiele staten te spekken of erbovenop te helpen. In Irak is Shell om te doen waar ze goed in is: olie en gas winnen, en exporteren. Zo blijkt ook uit de reactie van een woordvoerder van Shell: ‘Van nu af aan kan Irak de olie die tot op heden gebruikt wordt voor de opwek van elektriciteit dus voor andere doeleinden gaan gebruiken.’ Ook zal het overtollige gas worden geëxporteerd. Juist, ook voor Shell moet de schoorsteen roken.

  1. Ha Pieter, mooie beschouwing, nu ben ik wel benieuwd wat de Dutch Disease precies is :)

  2. Pieter H. Smit zegt op 14-07-2011 | 17:30 uur :

    He Richard,

    Zie voor Resource Curse en Dutch Disease: http://www.foreignpolicy.com/articles/2010/12/06/what_resource_curse

    Gegroet,

    Pieter

Reageer

Verplicht
Verplicht (Niet voor publicatie)