De slimme meter, die kan veel slimmer

29
avatar

23-07-2012 | 10:36 uur
Evert Kuiken | Consultant, op persoonlijke titel

Wellicht hang hij al in uw huis: de slimme meter.  De politiek stimuleert de invoering van de slimme meter, zodat consumenten gemakkelijker energie kunnen besparen. Maar kan die meter niet veel slimmer?

De slimme meter, die kan veel slimmerWat is er eigenlijk slim aan de slimme meter?

Energieleveranciers kunnen met de slimme meter, om maar een voorbeeld te noemen, de energie op afstand afsluiten als de rekening niet betaald wordt. Daarnaast kunnen zij vraag en aanbod beter inschatten, waardoor het net niet overbelast raakt.

Ook hoef je  geen meterstanden meer door te geven via de kaart of het internet; de stand wordt, als je hiervoor toestemming geeft, automatisch doorgegeven aan de netbeheerder.

En het mooiste dat over de slimme meter gezegd wordt, nu duurzaamheid zo in de belangstelling staat: de meter gaat zorgen voor energiebesparing.

De kost gaat voor de baat

Tot 2014 krijgen 450.000 huishoudens een slimme meter. Dit gaat netbeheerders circa 130 miljoen euro kosten. Goed, dit is een eenmalige investering die waarschijnlijk wel terugverdiend wordt, alleen al doordat vele honderden meteropnemers ontslagen kunnen worden.

Maar dan heb ik het nog niet over hoeveel energie het kost om zoveel meters te vervangen. En ook niet over de kosten die je betaalt als je nu al op eigen initiatief een slimme meter aanvraagt en voor het verbruik van de meter zelf. Dit laatste schijnt mee te vallen, maar het is toch weer een extra apparaat dat energie verbruikt.

Wat jaarlijks terugkeert zijn de kosten voor de datacommunicatie en de opslag. Die hoeveelheid data is niet gering: 450.000 meters geven een jaar lang elke 15 minuten een meetwaarde. Dat zijn 15 miljard metingen per jaar die getransporteerd en opgeslagen moeten worden. En niet één keer, maar meerdere keren; backups, een kopie voor de energieleverancier voor de facturering, een kopie voor het online adviesprogramma dat natuurlijk als extra dienst aangeboden gaat worden, etcetera.

Stel even dat elke meting 1 kB groot is, dan praten we over 15 TB elk jaar, waarvan diverse kopieën worden gemaakt voor de geïnteresseerde partijen.

Gaat die meter wel energie besparen?

Het idee is dat je met de slimme meter meer inzicht krijgt in je verbruik en ziet waar je in eigen huis energie kunt besparen. Maar de slimme meter geeft helaas alleen inzicht in het totale verbruik van de woning. Waar zit het te verminderen verbruik dan precies? Is het de computer, koelkast, tv, decoder, modem? Daar geeft de slimme meter geen antwoord op en dat maakt de meter opeens niet zo heel slim meer.

Veel slimmer is dat je zelf per apparaat meet en opslaat, op je eigen computer. Geen centrale opslag, geen datacommunicatie, geen onbekend aantal kopieën, geen privacyproblemen: dat is toch veel slimmer? En één keer in de maand geef je, met een druk op de knop, de zojuist gemeten meterstand door aan de netbeheerder.

Zet je computer aan, haal de laatste metingen op en analyseer ze met een slim programma, die dan ook vast wordt aangeboden. Je ziet dat die oude koelkast steeds meer energie verbruikt. Je maakt hem eens schoon (van binnen en van buiten: beide helpt om het verbruik te verlagen), maar hij komt niet verder dan label E.

Het programma vertelt je dat je de aanschaf van een nieuwe koelkast binnen negen maanden hebt terugverdiend.

Vervolgens laat het programma je de meest recente koelkastentest van de Consumentenbond zien. Ga naar je favoriete webshop, bestel een koelkast met A++ label en direct na plaatsing kun je zien hoeveel lager het energieverbruik geworden is.

Dat is pas slim!

 1. Dag Evert,

  Het plaatsen van de slimme meter levert uiteraard niet automatisch besparingen op. Echter verwacht ik dat er wel software ontwikkeld zal gaan worden die naar de kwartierwaarden gaat kijken en vervolgens gaat benchmarken met andere huishoudens. Zo kun je bijvoorbeeld wel analyseren of er een hoog nachtverbruik is en of er een hoog verbruik is tijdens afwezigheidsuren.
  Als bewoners hier actief naar gaan kijken zal besparing gerealiseerd worden.

  Overigens is 15 TB voor 450.000 huishoudens niet veel, voor mijn gevoel.

  • Evert Kuiken zegt op 07-08-2012 | 23:14 uur :

   Ik verwacht niet dat mensen de moeite zullen doen om naar die gegevens te kijken. En ze zullen al helemaal niet hun hele huishouden op internet willen zetten om een zinvolle “benchmark” mogelijk te maken.
   Die 15 TB is misschien niet veel, maar het is per jaar, voor de eerste 450.000 huishoudens en uitgaande van 1x opslag. Uiteindelijk hebben we het over 7 miljoen huishoudens. Of het 15 minuten waarden blijven is natuurlijk wel de vraag. Maar dan nog: dat wil je toch niet centraal opslaan? In the cloud? Hou het lekker decentraal.

  • Evert Kuiken zegt op 07-08-2012 | 23:40 uur :

   Frank, elke onnodige TB is er een teveel.
   Standaard wordt de slimme meter 1 x per 2 maanden uitgelezen. Dat is veel te weinig om te kunnen analyseren. Ik verwacht ook niet dat huishoudens hun hele hebben en houden op internet gaan zetten zodat je die “benchmarks” kunt doen. Ik merk vaak genoeg dat velen het al eng vinden als hun foto ergens op internet staat. Maar we gaan het zien.

 2. In dit artikel kost de slimme meter 300 EUR.
  Maar voor het hele project hebben de netbeheerders 10 miljard gekregen, dat is 1000 EUR per aansluiting.

  Een gigantische verspilling van deze overheids clubs.
  En een volslagen onnodige inbreuk op de privacy in Nederlanders.
  De commerciele energie bedrijven krijgen hun geld uitstekend binnen met de bestaande meters, waar elk gezin ook al 30 EUR per jaar voor betaalt, een schandalig hoog bedrag, gezien de marginale dienstverlening die ze er vor terug krijgen.
  De gewone meter die overal in de meterkast hangt kost maar 60 EUR, waarom moet daar jarenlang 30 EUR per jaar voor betaalt worden.

  Wanneer gaat een commerciele leverancier als Essent daar iets aan doen?
  Als de klanten echt in grote getale echt duurzame stroom willen, en weglopen?
  Of als Essent kwalijk in het nieuws komt als onderdeel van een crimineel netwerk, dat het dievengilde helpt met data uit de slimme meter. Daarmee kun je uitstekend op afstand zien of iemand op vakantie is.
  Gaan burgers doe golf van extra inbraken dan via de eigen verzekering betalen, of voorkomt de energiewereld dat het fout gaat?
  Door het belang van de burger een keer een beetje voorrang te geven

  • Evert Kuiken zegt op 07-08-2012 | 23:32 uur :

   Henk, beste Don Quichotte, jouw tirades tegen de energiereuzen ken ik. Reageer s.v.p. eens op mijn artikel?
   Toch apart dat de overheid zelf besluit slimme meters uit te rollen als het volgens jou een “gigantische verspilling” is. Ik zou gaan lobbyen in Den Haag in plaats van alle fora te voorzien van dezelfde tirades.
   Het privacy issue is een non issue nu de meters om de maand worden uitgelezen in plaats van elk kwartier. Bovendien heeft iedereen het recht uitlezing op afstand te weigeren. Het dievengilde gaat echt niet inbreken op de slimme meters als ze zo kunnen zien of iemand ‘s avonds niet thuis is. Veel te ingewikkeld. Bovendien hebben ze er weinig aan omdat er standaard maar 1 keer per 2 maanden een meting wordt doorgegeven. Dat is veel te weinig informatie om iets te kunnen concluderen over aan- of afwezigheid.
   Je redenering dat klanten weglopen als ze “echt” duurzame energie willen snap ik niet en heeft in mijn ogen verder ook niets te maken met de slimme meter.

 3. Beste Evert,
  Je werkt bij een publiek bedrijf waar ons geld tegen de plinten klotst. Nederlanders betalen met hun 250 EUR per jaar een factor 120 meer dan de Belgen.

  Met die enorme hoeveelheid geld mogen de netbeheerders wel wat betere dienstverlening bieden dan liegen dat de peperdure domme elektronische meter energiebesparing brengt.

  Met al dat geld, dat ook rond jouw enkels klotst, mag je wel wat voorzichtiger zijn met onze privacy, dat de gevaren verhullen

  Mensen met een privacy gevoelige domme meter in huis, zijn verbonden in een netwerk dat alle domme meters verbindt.
  Die meters kunnen on line, real time draadloos worden uitgelezen.

  Het privacy gevaar voor gewone burgers zit er in dat iedereen, alle criminelen, dat on line netwerk met al die domme meters kunnen gebruiken en real time uitlezen, door heel Nederland.

  Je hoeft niet meer door de straten te rijden om te kijken wie er met vakantie is.
  Je zoekt met speciale software naar vebruiks patronen in de real time meetwaardes, en de software laat voor het hele land, streek of buurt oplichten waar de verbruikers gegevens afwezigheid verraden.

  Dus het zoeken naar potentiele inbraak adressen wordt veel simpeler, doordat de netbeheerders dat verraden voor alle gebruikers van de domme “slimme” meter.

  Natuurlijk stellen de netbeheerders dat dat inbreken op het netwerk niet zomaar gaat, maar daar hebben ze geen enkel bewijs voor.
  Sluizen en pompen van waterschappen zijn on line te kraken
  en ook de online netwerken van de netbeheerders zijn online te kraken.
  Bij de domme slimme meter zit het grootste voordeel, veilig en ongestoord inbreken voor dieven.

  Dat maken de netbeheerders mogelijk.
  En de burger betaalt daar ook nog 1000 EUR per aansluiting voor.
  Dankzij gemakzuchtige mensen in publieke dienst, waar ons geld tegen de enkels klotst.

  Ga eens verantwoording afleggen waarom Nederlanders 10 keer meer betalen dan Belgen?
  Dat kan niet alleen aan die goedkope palen in Belgie liggen.
  Grootschalige corruptie, dat hebben we bij de Nederlandse netbeheerders.

  • Correctie
   Nederlanders betalen een factor 10 meer dan Belgen voor de diensten van netbeheerders
   Een simpele nederlandse gezins aansluiting kost iets meer dan 250 EUR per jaar.
   Belgen betalen 25 EUR voor hetzelfde

   Dit staat los van de introductie van de domme “slimme” meter, daarvoor hebben de netbeheerders een budget van 10 miljard, voor ca 10 miljoen meters, dus 1000 EUR per aansluiting.
   Hoe vaak kan de meter opnemer langs komen voor 1000 EUR?

  • Evert Kuiken zegt op 10-08-2012 | 00:37 uur :

   Henk, discussie met jou is vrijwel onmogelijk. Verder laat ik me niet als leugenaar en corrupt wegzetten. Ga in op wat ik in mijn artikel schrijf of ga ergens anders zwetsen.
   Is er al bewezen dat slimme meters geen energie besparen? Waar dan?
   Is er al ergens ingebroken op de datacommunicatie of de opslag van metingen uit de slimme meters? Waar dan?
   Je weet met je onredelijke argumentatie zelfs medestanders tegen je in het harnas te jagen. Jammer. Wel toepasselijk: don quichot en harnas. Maar dat terzijde.

 4. Kees van Gorp zegt op 30-08-2012 | 09:16 uur :

  Ik wacht in spanning op die inbrekers die via mijn slimme meter hebben achterhaald dat ik op vakantie ben. Wat een onzin.

  • Kees, waarom zouden die inbrekers eerst inbreken op de slimme meter om te achterhalen dat je op vakantie bent? Ze kunnen veel beter even langs lopen om te zien of er wat te halen valt en of er iemand thuis is. Of gewoon wachten tot het warm is en iedereen deuren en ramen open laat staan. Of denk je dat hackers de inbrekers van de toekomst zijn?

   Of nog simpeler: stuur via een spam bedrijf een mail, vang de out of office replies op en kijk wie er op vakantie is…

   Het wordt in Nederlandse situatie overigens niet makkelijk om te achterhalen of iemand thuis is. Standaard wordt er maar 1 meting per 2 maanden doorgegeven. Daar kun je moeilijk uit halen of iemand thuis is. Het filmpje dat velen gezien hebben over hackers die een meter uitlezen en daarmee concluderen naar welke film iemand heeft zitten kijken zijn in de Nederlandse situatie praktisch onuitvoerbaar.

 5. Rob zegt op 28-01-2013 | 18:29 uur :

  Beste Evert,

  In je artikel zeg je “Zet je computer aan, haal de laatste metingen op en analyseer ze met een slim programma, die dan ook vast wordt aangeboden.”

  Hoe haal ik die laatste metingen op? En welk programma kan hiervoor gebruiken?

  Je zegt ook om elk apparaat te meten en dit in te voeren op je pc. Hoe gebeurt dit meten?
  Is er een apparaat dat al mijn apparatuur kan meten?

  Alvast bedankt voor je reactie.

  Gr rob

  • Hallo Rob, jazeker zijn die systemen er. Eigen huis heeft er een PDF over gemaakt.
   http://www.eigenhuis.nl/downloads/inhoud/vergelijk-meetsystemen-websites-.pdf
   Als dat je te duur is, dan kun je ook zelf aan de slag. Kijk bijvoorbeeld op Tweakers http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1253295/last of zoek op internet naar “p1 uitlezen”. P1 is de poort die je zelf mag uitlezen. Daar heb je alleen wel wat hardware en software voor nodig.

   Slimme programma’s om de metingen te analyseren heb ik nog niet echt gevonden. De meeste komen niet verder dan aangeven of je boven of onder je streefverbruik zit. Zelf ben ik tot nu toe het meeste tevreden over energiemanageronline.nl, maar daar moet je wel weer zelf je metingen elke week op invoeren… Misschien zijn er lezers die een tip hebben?

   • Er zijn wel programma’s die de slimme meters uitlezen.
    Erg goed is http://www.energq.nl. maar dan heb je wel wat kennis van electrotechniek nodig. Ook enegiemenageronline.nl is goed, wordt automatisch dagelijks ingelezen voor € 20,-/jaar en kun je ook mee besparen door je gedrag te noteren en dan de gevolgen voor stroom en gasverbruik te zien.
    Omdat de slimme meters toch komen, zou ik niet meer investeren in stand alone meetsystemen zoals zjouls, watcher e.d. Je kunt beter investeren in bovenstaande met of gratsi slimmem meters tzt of versneld aanvragen voor € 72,- of zonnepanelen aanschaffen, krijg je de slimme meters er gratis bij.
    Slimme meters zijn niet onveilig of te hacken, allemaal priet praat om mensen op te hitsen.

   • Beste Evert, er is een mooi alternatief: de slimmemeterportal van EnergyAlert. Zij brengen al meer dan 10 jaar verbruik en analyse software op de markt voor de zakelijke markt. De slimmemeterportal is gratis voor consumenten als zij actiecode “vriend” gebruiken. (Ik heb een belang in dat bedrijf dus mijn mening is gekleurd.)

    In je artikel zoom je in op elektriciteit terwijl met een besparing op gas echt veel meer te besparen valt. Vanuit de slimmemeter kan zowel gas als elektriciteit in beeld gebracht worden. Op de site staat ook een inlogcode die je als demo kunt gebruiken. Dan zie je het verbruik van een willekeurig (fors) woonhuis in Apeldoorn.

    Mijn eigen ervaring is dat je op een verbruik van EUR 2,40 elektriciteit per dag dat zeker niet hoeft uit te splitsen per apparaat. Je kunt vrij eenvoudig achterhalen welk apparaat veel gebruikt en welke relatief weinig. Er wordt ook voor je uitgerekend wat je sluimerverbruik is. En dat zonder extra kastjes of dataverbindingen in huis. (De slimmemeter zelf is wel noodzakelijk) Ik nodig je (en de lezers van je blog) bij deze uit het eens uit te proberen. Het verdien model is dat we op deze manier meer naambekendheid krijgen voor de zakelijke variant.

 6. over slimme meters gesproken in mijn huis zit een zeer slimmemetervoor iedere gebruikte KWH telt hij er drie fijn voor de energiemaatschapijhoor maar niet voor mij.
  hoe weet ik dat? ikzag dat mijn verbruik was opgelopen naar 12.301 KWH per 6 maanden, toe schrok ik enorm, dat kan niet, bij de netwerk beheerder zeide ze dat heeft u lek stroom, de jaren er voor lag hert gebruik op 4500 KWH. ik heb een E-manager er op geplaatst, en deze gaf aan dat het verbruik 9.263 per dag bedroeg.
  heb een meter met twee telwerken,heb aangegeven dat ik naar uitsluitend 1 tarief terug wil. de dadteller klopt nu precies maar de nacht teller jat er iedere nacht 5 KWH bij. als ik de meter wil laten ijken moet ik € 370,00 vooruitbetalen, schande

  • Het genoemde verbruik van 9,263 KWh per dag, is dat per 24 uur? Dit is n heel normaal verbruik voor 24 uur.
   n slimme meter meet nu eenmaal dag- en nacht verbruik apart. Als u 1 tarief wilt, kan dat; dan betaalt u +/-
   € 0,236 / KWh; voor elke KWh van de dagteller als van de nachtteller. Dag- en nacht teller samen is uw totaal verbruik.
   U stelt dat er snachts 5 KWH geregistreerd wordt. Dat is erg veel als u GEEN elektrische boiler (100 liter) hebt of GEEN keukenboiler voor warm water of GEEN grote vijverpomp of GEEN lantaarnpalen op t terrein of GEEN tropisch aquarium of GEEN waterbed of niet de vaatwasser laat draaien of niet de wasmachine laat werken snachts.
   Graag reactie om u verder te helpen, of anders email op website.

 7. Fantastisch dat die vele honderden meteropnemers de laan kunnen worden uitgestuurd tegen een investering van 130 miljoen euro. Daar zaten we nu net op te wachten. Ik ben benieuwd wanneer de rest van de medewerkers van netbeheerders het veld moeten ruimen omdat er intelligente netbeheerders-software komt die wereldwijd door een paar mensen wordt onderhouden. Als dat zo doorgaat kunnen we allemaal heerlijk gaan genieten van het vrije leven. Het enige probleempje is nog wie er dan voor al die electriciteit moet gaan betalen als de uitkeringen verdwijnen. Toch is hier de oplossing ook niet complex en al helemaal uitgetest in het land van de technologische beloften, de VS. Ze heet quantitative easing of wel zelf geld drukken.

 8. Ben Wittenberg zegt op 12-03-2013 | 23:05 uur :

  Hoe kun je per apparaat het verbruik meten? De rest uitzetten, maar dat is niet zo eenvoudig. Ik veronderstel dat er iets voor op de markt is wat je tussen het snoer en de wandcontactdoos kunt zetten.

 9. Evert Kuiken zegt op 20-03-2013 | 08:26 uur :

  Ben, dat klopt. Er zijn van die apparaatjes. Bijvoorbeeld de Circles van Plugwise. Maar er zijn er meer. Zie de site van MilieuCentraal.nl of deze vergelijking van Eigen Huis http://www.eigenhuis.nl/downloads/inhoud/managementsystemen-voor-energiemeter

 10. Roland de Bresser zegt op 23-03-2013 | 13:25 uur :

  Hoi Evert,
  ik denk dat het goed is om de meters niet nog slimmer te maken dan dat ze nu zijn.
  Kijk naar een computer. Die gaat nu 3 a 4 jaar mee omdat de eisen van de software dan zo zijn dat ze niet meer mee kunnen. Stel we maken een slimme meter die we koppelen aan de eisen van nu. Hoe zijn die eisen over 2,4,10 jaar? Volgens mij is het slimmer zoals hij er nu is. Gewoon een meet punt op het koppelpunt. De consument kan nu zelf bepalen wat ze er aanhangen. Ik heb zelf een slimme meter en een plugwise set er aan gehangen. Ik heb nu inzicht in mijn verbruik en opwek. Dus die optie is er. En in de loop van de tijd zullen er meer en meer systemen komen die via een centrale computer in je huis, apparatuur in en uitschakelt afhankelijk van prijs en aanbod. En als je nu dat allemaal in de meter stopt word hij duurder en zal hij al snel niet voldoen aan de wensen van dat moment. Nee, die meter is nu slim genoeg.
  En wat betreft de opslag van data. De prijs per Tb word steeds goed koper, dat is het niet. Ik vraag me meer af, wat voor een nuttige zaken kunnen we met die data doen? Kunnen we daarmee een betere en goedkopere energie voorziening maken? Zou wel mooi zijn en dan heeft die data van die slimme meter toch meer waarde.

 11. rat zegt op 09-04-2013 | 09:33 uur :

  het is allemaal leuk maar het klopt dat mensen meer betalen
  heb zelf meters geplaatst.
  er zit volgens de wet een maas in de wet dat meters 10% mogen afwijken nu het geval van de praktijk de nieuwe meters kunnen zo nauwkeurig worden afgesteld dat het ijkpunt niet op 0% ligt maar op 10% leuke wet extra 10% energie verbruik
  volgens de wet mogen ze geen blindstroom meten gebeurt ook
  maar voor particulieren mag het niet
  dus weer extra geld de meters zijn ook te hacken dat klopt en daarmee kunnen ze hele wijken plat leggen want een slimme meter kun je op afstand afsluiten zowel gas als elektra en de elektra meters kunnen ook worden gedimd
  maar een led verlichting heeft veel blindstroom ook een spaarlamp punt bij paaltje nieuwe meter meet het dus veel meer stroomverbruik plus 10% afwijking ten gunste van de energiemaatschappij en ze kunnen het zo nauwkeurig meten dat ze zenders kunnen herkennen aan het stroomverbruik zwart gebruikt minder energie dan wit dit is ook bewezen
  en dan kun je het uitzetten dat ze niet mogen aflezen op afstand maar wie zegt dat ze zicht aan de regels houden dat is nooit te bewijzen want dan zegt de wet bij een misdrijf mag er worden gekeken zelfde dat ze telefoons mogen afluisteren dus doe maar zon mooie analoge meter

 12. Ik heb sinds kort een slimme meter in huis en laat mijn slimme meter dagelijks uitlezen. Hiermee krijg ik een goed inzicht in mijn energieverbruik en heb ik al regelmatig vreemde pieken kunnen waarnemen en ondervangen.
  Er zijn inderdaad verschillende aanbieders van een uitleesabonnement. Ik heb die van mij afgesloten bij www. meter-online.nl. Hier heb ik een abonnement voor 2 euro per maand afgesloten. En dat bevalt me prima!

 13. Een handige optie op de slimme meter zou naast het verbruik zelf ook een weergave zijn van de CO2 uitstoot van het verbruik. Dit verschilt nml per leverancier. Dit zou dan per productsoort kunnen en de CO2 uitstoot van de aanbieder zelf. Dit geeft naast besparen een beeld hoe duurzaam je bezig bent. Dit is voor de energiemaatschappijen gelijk een mooie stok achter de deur om dit naar beneden te brengen.

  Bv
  Essent 280gr CO2/kWh
  of
  Windunie 0gr CO2/kWh

  • Beetje late reactie, ik had deze reactie niet eerder gezien, excuses.
   De slimme meter is van de netbeheerder of metende partij, niet van de leverancier. Deze metende partij weet daardoor niet hoeveel CO2 er per kWh uitgestoten wordt.

   Vergelijk het met je telefoon: het apparaat kan alleen tonen hoe lang je gebeld hebt, niet wat het gekost heeft. Die informatie heeft je provider en die wordt niet aan je telefoon doorgegeven, daarvoor moet je inloggen op de website van je provider of wachten op de rekening…

 14. Beste Evert,

  Wat meten ze nou precies?

  Watts of VA?

  Jan

  • Beste Jan,

   Bij mijn weten meten ze beide, maar uiteraard worden alleen de Watts doorgegeven aan de leverende partij, want alleen de Watts betaal je. Dat is bij wet geregeld.

   Evert

 15. Is de slimme meter een oplossing van de Energie fraude”
  Energiebedrijven leveren vanuit het transformator station via verdeelkasten in woonwijken energie naar woningen.
  Als nu alle woningen achter een verdeelkast voorzien zijn van slimme meters en het energiebedrijf plaatst ook een slimme meter in de verdeelkast moet bij normaal verbruik de optelsom van de verbruiker op elk moment gelijk zijn aan wat de slimme meter in de verdeelkast meet. Deze gegevens moeten ingevoerd worden in een computer programma. Niet nieuw want dit soort metingen worden in de petro chemie al jaren toegepast. Als er een verschil is tussen de verdeelkast meter en de som van de achterliggende gebruikers en dit wordt automatisch bij het meetbedrijf gemeld kan al snel nagegaan worden wat er gebeurt
  Dus met deze manier van meten kan de afname van energie tussen de slimme meter in de verdeelkast en voor de slimmem meter in de woning tegengegaan worden.
  Ook een plotselige afwijking naar boven kan per woning gemeld worden. Het instelling van max . waarde per woning in de computer kan dit registreren.
  Dus is de slimme meter bij juist en maximaal gebruik de oplossing van energiefraude.
  Mischien dat er mensen zijn die zich ongerust maken als dit verwezelijkt zou gaan worden.

 16. Als consument zie ik toch weinig voordelen aan een ‘slimme’ meter. De analyse van kwartierdata vereist toch op z’n minst een hoge betrokkenheid bij energievraagstukken en een stevige analyse vaardigheid. Bovendien zijn er dan andere opties (zoals de eerder op deze pagina genoemde circles van Plugwise) die veel eenvoudiger, veel meer inzicht bieden.
  Nee, ik zie eigenlijk alleen voordelen voor de netbeheerder en de leverancier. Niets mis mee, maar ga dan niet doen alsof ik daar als consument enthousiaist van moet worden. En bovendien: geef mij als consument dan ook iets terug van die besparing. Dan wil ik best een ochtendje thuis blijven om die monteur te ontvangen.

 17. ‘t Is reuze slim van het energiebedrijf om die meter te plaatsen. De leverantie is op afstand afschakelbaar; als het bedrijf te weinig heeft ingekocht, sluit het jou tijdelijk af. Is de electriciteitsproductie ‘s nachts te laag omdat gerekend is op te veel zonnepanelen, dan kan de goedkope nachtstroom voor de waterboiler of wasmachine worden uitgeschakeld. tarief op verschillende uren van de dag? Jawel, dan is de energierekening helemaal niet meer te begrijpen.
  Wat heeft de minister van Economische Zaken in haar brief van 12 september 2008 aan de Tweede Kamer over gasmeting bij 7 miljoen kleinverbruikers aangegeven vermeld? Met de uitrol van de slimme meter zal tevens een temperatuurmeting of compensatie van het gasvolume voor de juiste meettemperatuur in plaats van de “veronderstelde” gastemperatuur van 7oC. dat betekent dat U meteen al gemiddeld 3 % minder gas verbruikt. Maar de gasprijs stijgt dan navenant 3 %! Gelukkig betaalt U dan wel 3 % minder milieubelasting; Tja, dat is voorlopig het enige voordeel. Maar waarom lees je daar niets over? En om het feest nog compleet te maken: in een bestaande gasmeetinrichting – dat is de slimme meter als hij één minutje in Uw huis heeft gedraaid – is volgens de meest recente “Meetvoorwaarden Gas-RNB”, art 4.1..3.3 een afwijking van 6-7 % toegestaan. Is de gasmeting dan bijvoorbeeld 6 % te hoog, dan heeft U geen poot om op te staan.
  Aardig hoor.
  Bakker

Reageer

Verplicht
Verplicht (Niet voor publicatie)